День української писемності та мови

Den-ukrainskoi-pysemnosti-ta-movy-lystivka-7 Українська мова пройшла довгий шлях розвитку, зустрівши на ньому багато перепон. Її неодноразово намагалися заборонити, асимілювати з російською, перетворити на провінційне наріччя та зрештою повністю знищити. Але вона вистояла і стала однією з підвалин української державності. Саме тому особливо сьогодні, під час повномасштабної війни, яку веде проти нас росія, важливо плекати нашу мову, вивчати історію її утисків та працювати над тим, щоб таке ніколи більше не повторилося.... Саме цій темі присвячена відеопрезентація учнів 6-Б класу (кл. керівник Ющук Г.В.), яку вони підготували з нагоди Дня української мови та писемності, який відзначається 27 жовтня.

Приємного перегляду https://www.facebook.com/anya.shkandyuba/videos/1491798591515476

 

Акція "Розпиши прапора дітям"

зображення viber 2024-10-25 10-02-20-696  Фастівський академічний ліцей №2 став учасником акції «Розпиши прапора дітям», організатором якої є громадське об'єднання «Я-Людина».
  Акція «Розпиши прапора дітям» – це акція, котра спрямована на збереження пам'яті про захисників, на національно-патріотичне виховання українських дітей. Саме тому ці прапори розписують виключно захисники України.

Дякуємо!!!
Слава Україні!

Їж овочі кожен день!

464221308 1073971611183545 836114868130286251 n Їж овочі кожен день!

    Овочі є важливим компонентом здорового харчування і забезпечують організм безліччю вітамінів, мінералів та клітковини. За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), слід споживати не менше трьох порцій овочів на день. Ця норма допомагає забезпечити організм необхідними нутрієнтами, які сприяють нормальному функціонуванню імунної системи, покращують фізичний стан та психічне благополуччя.
     Дослідження показують, що регулярне вживання овочів допомагає зменшити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як серцево-судинні хвороби, цукровий діабет 2 типу та певні види раку. Овочі також позитивно впливають на когнітивні функції, знижують рівень стресу та тривожності, а також покращують загальний настрій. Щоб забезпечити необхідну кількість овочів у раціоні, спробуйте такі підходи:
• Включайте овочі у щоденне меню: Приготуйте різноманітні салати, супи та запечені страви.
• Готуйте овочі різними способами: Запечені, тушковані, варені чи на пару – кожен спосіб зберігає корисні властивості.
• Додавайте овочі в смузі та закуски: Легкі перекуси з овочами можуть стати смачним і корисним доповненням до вашого раціону.
    Дотримання норми споживання овочів не тільки сприяє підтримці фізичного здоров'я, але й покращує якість життя. Їжте овочі кожен день, зробіть їх частиною вашого щоденного раціону і насолоджуйтесь користю, яку вони приносять! Проєкт реалізується ДУ "Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб" за підтримки Центром громадського здоров'я Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні.

Пріоритет якісного харчування дітей як інструмент здоров’я

464313217 3872697863002000 1223934543097728803 n 24 жовтня відбувся круглий стіл: “Пріоритет якісного харчування дітей як інструмент здоров’я”

  Мета заходу:
Сприяння профілактиці неінфекційних захворювань серед дітей шляхом покращення якості харчування в закладах освіти в рамках реформи шкільного харчування.
  Теми обговорення:
• Виклики, що виникають у процесі реалізації реформи.
• Оцінка поточних результатів реформи шкільного харчування.
• Підхід «5 кроків до здорового харчування».
• Стандарти безпечного та здорового харчування для дітей.
• Рекомендації подальших кроків.
  Під час цього заходу ми детально розглянули питання, пов’язані з забезпеченням якісного харчування для дітей у 15 тисячах навчальних закладів України. Особливу увагу було приділено проблемі недостатнього штату кухарів, адже деякі заклади обслуговують більше дітей, ніж університети, проте у штаті все ще лише троє працівників кухні.
  Міністерство освіти та науки України вже працює над змінами до законодавства, щоб збільшити кількість кухарів, зробити шкільне харчування більш ефективним та забезпечити належні умови для праці.
Особливо цінною була доповідь Жанни Жоржівни про важливість залучення грантів у Київській області. Вона наголосила на необхідності підсилення великих навчальних закладів, де навчається багато дітей, та на створенні умов для постачання готової їжі з цих закладів у менші школи. Такий підхід допоможе оптимізувати ресурси та забезпечити якісне харчування навіть у найменших громадах.
  Спікери дискусії:
• Андрій Сташків — заступник Міністра освіти і науки України.
• Емма Ладаманова — представник Міністерства охорони здоров’я України.
• Андрій Скіпальський — Бюро ВООЗ в Україні.
• Жанна Осипенко — заступник голови Київської обласної адміністрації.
 Разом ми створюємо майбутнє, де кожна дитина матиме доступ до здорової та якісної їжі, а працівники освітніх закладів отримуватимуть належну підтримку та мотивацію.
 

Семінар-практикум для вчителів фізичної культури

семінар-практикум У Фастівському академічному ліцеї № 2 відбувся семінар-практикум для вчителів фізичної культури, відповідальних за проведення «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» у закладах загальної середньої освіти Фастівської МТГ.
На семінарі детально розглянули:

  На семінарі детально розглянули:

1. Правила проведення змагань з регбі-5, гандболу (Самашко Любов Петрівна, вчитель фізичної культури Фастіського академічного ліцею № 2) та черлідингу (Назарова Світлана Святославівна, вчитель фізичної культури Фастіського ліцею № 1)
2. Процедуру реєстрації закладу, команд і учасників на scl.gov.ua
Практичний блок заходу дав змогу вчителям ознайомитися з ефективними методами організації та проведення змагань.

Позитивна атмосфера, обмін досвідом та нові знання стануть важливою підтримкою в розвитку корисних навчичок для вчителів у новому сезоні «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги»!
Дякуємо всім учасникам за активність! Разом до нових спортивних досягнень!